Pressemelding -
Scapa Single Malt – endelig tilbake i Norge!
Etter flere års abstinens, er nå Scapa tilbake med tre helt nye single malts. Her er det mer av alt som Orknøy-produsenten er kjent for, tappet på svært så elegante flasker.
Som et ytterst få destillerier på de skotske øyene, benytter ikke Scapa røyket malt i produksjonen. Det gir whiskyene deres et rent og fruktig preg, med innslag av både honning og eksotiske frukter.
Mer av det gode
De tre nye tapningene – 10YO, 16YO og 21YO – bygger videre på denne tradisjonen. De er lagret på tidligere bourbon-fat av hvit, amerikansk eik. I tillegg er whiskyene ikke kjølefiltrert og tappet på flaske med noe høyere alkoholprosent enn tidligere.
– De nye variantene har enda mer av alt det gode som Scapa er kjent for, sier markedssjef Khaled Kortas i Pernod Ricard Norway AS.
Lange tradisjoner – nye veier
Det er første gang siden 2016 at Scapa kommer med et nytt sortiment. Sist ut var Scapa Skiren og Scapa Glansa for åtte år siden – whiskyer som fant veien til mang en norsk gane.
Kortas tror at den nye serien vil appellere til nordmenn som verdsetter god, skotsk single malt.
– Scapa er en solid merkevare med lange tradisjoner som nå går nye veier. Det er en produsent som kjenner sin historie og er tro mot sine røtter. Jeg er overbevist om at mangt et single malt-hjerte banker litt raskere nå, sier Kortas og smiler.
Alt gjøres manuelt
Det er flere ting – i tillegg til røyket malt – som skiller Scapa fra andre destillerier på de skotske øyene og Orknøyene.
Her gjøres alt manuelt. Scapa lar også gjæringen få gå sin uforstyrrede gang og er blant destilleriene som bruker lengst tid på denne prosessen, faktisk rundt 72 timer.
Scapa har to destillasjonsapparater, en wash still og en spirit still. Wash stillen, som brukes til førstegangs destillering, er et Lomond-apparat fra 1959, og som har den karakteristiske brede formen nederst. Men i stedet for den tradisjonelle smale halsen, har den en bredere og høyere hals. Dette gir et rikere og fruktigere brennevin. Scapa er nå det eneste destilleriet som fortsatt benytter Lomond.
Spirit stillen har den klassiske løkformen med kjegleformet hals.
Naturlig plass
Kortas tror «nye» Scapa vil begeistre norske whiskyelskere og ta en naturlig plass i nordmenns forhold til skotsk single malt.
– Og skulle norske whisky-entusiaster ønske å bli nærmere kjent med Scapa, kan destilleriet friste med et helt nytt besøkssenter. Smaksrommet har fått navnet Noust, som på norsk betyr naust. Det i seg selv understreker de tette båndene mellom Scapa og Norge, poengterer han.
Visste du forresten at Scapa er det norrøne ordet for båt?
Scapa 10YO er tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg fra 6. november.
Scapa 16YO og Scapa 21YO er tilgjengelig i svært begrensede volum i Vinmonopolets spesialsortiment (september og november).

Smaksnoter:
- Scapa 10YO
Duft: Ferske skiver av ananas og iskrem med mango som går over i crème brûlée, pannekaker toppet med honning og kanelboller med hint av sitrusskall.
Smak: Stuede epler med varme krydre og vaniljekrem. Hint av banan, brent eik og melkesjokolade.
Avslutning: Fruktig og krydret.
- Scapa 16YO
Duft: Saftige mangoer og aromatisk lær i kombinasjon med vaniljekrem og hint av klementin-skall.
Smak: Myk og kremet mot noter av krydret eplepai, vanilje-karamell, myk eik og bakt ananas.
Avslutning: Kompleks, fruktig og lett krydret.
- Scapa 21 YO
Duft: Hjemmelaget aprikossyltetøy med friske bringebær, modne bananer og pisket krem. Hint av aromatisk eik og subtil muskat.
Smak: Friske fersken og mangoer i vaniljekrem, hint av kjeks med kardemomme og kanel.
Avslutning: Søtlig, kremet finish.
Fakta:
- Scapa ble grunnlagt i 1885 av Macfarlane & Townsend, et firma fra Glasgow som spesialiserte seg på blending.
- Destilleriet ble nesten ødelagt i en stor brann i 1919, men ble reddet av marinepersonell på restene av Grand Fleet. Sjøfolkene laget en menneskelig kjede som fraktet bøtter med sjøvann for å slukke brannen.
- Produksjonskapasiteten i dag er rundt 1,3 millioner liter per år.
Har du spørsmål eller ønsker å vite mer om Scapa? Ta gjerne kontakt med markedssjef Khaled Kortas på telefon 481 86791 eller epost khaled.kortas@pernod-ricard.com.

Related links
Emner
Kategorier
Pernod Ricard Norway er en av Norges ledende vin- og brennevinsimportører og er datterselskap av franske Pernod Ricard, en av verdens største aktører på vin og brennevin. Pernod Ricard har en sterk portefølje av kjente internasjonale premium merkevarer og opererer i over 80 land i verden.
Pernod Ricard Norway har kjente merkenavn som blant annet Absolut Vodka, Havana Club, Jameson, Jacob’s Creek, The Glenlivet, Aberlour, Ballantine’s, Chivas Regal, Beefeater, Perrier-Jouët og Martell i sin portefølje.